Малцина се осмеляват да посегнат на кулинарната класика. А какво по-класическо

...
Малцина се осмеляват да посегнат на кулинарната класика. А какво по-класическо
Коментари Харесай

Нобелов физик обясни как се готвят макарони и сега всички се карат

Малцина се осмеляват да посегнат на кулинарната класика. А какво по-класическо от италианската пица и паста? Не на вятъра италианците са толкоз ревностни в рецептите за тесто за пица и топинги, а разногласията за най-хубавия сос за паста въобще не стихват от години, написа.

Но в случай че има някой, който да спори за класическия метод на подготвяне на паста, дано това са самите италианци. Така и стана. Италианският физик и притежател на Нобелова премия професор Джорджо Паризи провокира скандал от подобен мащаб, че самият Исак Нютон би бил въодушевен.

Паризи разкри пред света своята съвършена рецепта за паста, която наподобява е обърнала всичко, което готвачите са правили в кухнята от епохи. Ученият предлага да се изключи котлона по средата на варенето на пастата, да се постави похлупак на съда и да се изчака остатъчната топлота във водата да си свърши работата. Идеята е елементарна и потребна - можете даже да намалите разноските за готвене.

Италианските готвачи, а и освен те, обаче не оцениха тази концепция. В разногласието се включи началник Антонело Колона, притежател на звезда Мишлен. По някаква причина рецептата на физика не се хареса доста на готвача и той побърза да увери, че при този метод на готвене пастата ще стане гумена, което значи, че не може да бъде сервирана в толкоз първокласен ресторант като неговия да вземем за пример.

Спорът се развихри вд медиите и тогава се включиха други физици и готвачи. Дебатът щеше да продължи да се вихри към готвенето на паста, само че на помощ се притекоха студентите от университета Нотингам Трент Миа Лондон и Рос Бродхърст, които отидоха в кухнята, с цел да сготвят паста по разнообразни способи и сложиха завършек на разногласието.

Какво се случва, когато сготвим паста?

При сушените тестени произведения действително протичат два процеса, които по предписание протичат редом:

Първо, водата прониква в пастата, рехидратира я и я омекотява. За това са задоволителни 10 минути във вряща вода;
Второ, пастата се нагрява, което значи, че протеините се уголемяват и стават годни за консумация.

Стандартен метод за подготвяне на паста

Това ще изисква:

100 г паста;
1 литър вода.

Макароните се варят към 10-12 минути във вряща вода, според от дебелината им. След това откривателите са употребявали разбивка на потреблението на сила за произвеждане на паста, с цел да я трансфорат в обща цена.

Цената на пастата:

върху керамична паница - към $0,15 на порция;
на индукционна печка, към $0,13 на порция;
на газов котлон, към $0,08 на порция.

Учените са пресметнали какъв брой сила се изразходва за избран развой по време на приготвянето на паста:

60% поддържане на шупване на водата;
34% довеждане на водата до кипене;
5% нагряване на тенджерата;
1% нагряване на паста.

От това следва, че главният % сила се изразходва за поддържане на кипенето на водата - затова всичко, което може да се направи, с цел да се понижи времето за готвене, ще окаже доста въздействие върху разноските за готвене на паста.

Студентите пресметнаха, че методът на Паризи ще понижи на половина разноските за подготвяне на паста. Нещо повече, този способ ще се окаже още по-ефективен за тези, които готвят на керамични котлони, а не на газови или индукционни котлони, тъй като те охлаждат постепенно.

Изследователите обаче считат, че разноските за подготвяне на паста могат да бъдат понижени още повече, в случай че процесите на рехидратация и нагряване на пастата се разделят авансово - за това се предлага пастата да се накисва във вода за два часа авансово.

След това макароните би трябвало да се хвърлят във вряща вода, само че даже и тук учените са намерили метод да спестят пари - просто намалете количеството вода за готвене. Имайте поради, че даже готвачите считат, че доста понижаване на количеството вода за готвене няма да повлияе на качеството на пастата.

Студентите направиха опит и стигнаха до извода, че количеството вода може да се понижи на половина и това няма да повлияе на качеството на крайния артикул, само че намаляването на водата с фактор три, уви, ще скапе резултата. Факт е, че по време на приготвянето на пастата се отделя нишесте, в случай че няма задоволително вода, концентрацията му ще се усили и ще останат бучки от неравномерно сварена паста.

34% от силата идва от довеждане на водата до шупване. Оказа се обаче, че този развой въобще не е нужен - факт е, че протеиновите гранули в пастата се разтварят при температури над 80ºC, тъй че няма потребност да кипвате вода.

Изследователите също се пробваха да спестят нагряването на накиснати тестени произведения в микровълновата печка, само че незабавно признаха, че не поучават да го вършиме - пастата излезе отвратителна.

Как да извършите съвършената паста и да спестите пари

Според ръководителя на студентите, старши учител Дейвид Феърхърст, премията за най-ефективен способ за подготвяне на сушени макаронени произведения отива при този способ: първо изсипете пастата в студена вода, по-късно я прибавете в тенджера с вряща вода или тиган със сос за 12 минути. Покриването на съдовете с похлупак е друго елементарно нещо, което можем да създадем.

В допълнение, откривателите откриха, че прибавянето на сол с минимална смяна в точката на шупване доста усъвършенства усета на пастата.

Учените означават, че този способ евентуално не се харесва на готвачите на Michelin, само че несъмнено ще бъде маркиран от тези, които желаят да ядат вкусна паста и да понижат сумата в заплащането.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР